Po dlouhé zimě konečně přichází čas, kdy se vše začíná opět probouzet k životu. Dny se prodlužují, těšíme se z přílivu světla a s probouzející přírodou se ozývá i tolik potřebná očista těla od toxinů. Je to přirozený proces, který si dopřávám pravidelně. Můj poslední objev a skvělý pomocník je zeolit v doprovodu s bylinkou, kterou sušily na půdě už naše babičky, očistná kopřiva. Stejnou pozornost, jakou dopřáváme svému tělu, si zaslouží i prostor kolem nás. Už proto, že je to tak… osvěžující!

První dny zalité jarním sluncem jsou pro mě přirozeným impulsem otevřít skříně a uvolnit je od huňatých svetrů a zimních kabátů. Už teď je mi jasné, že mě čeká uragán, můj plán je optimalizovat šatník a ponechat si jen věci, které opravdu nosím a které lze i chytře kombinovat.

Určitě si budu muset vyhradit dost času a děti svěřit nejlépe na celý víkend babičce. V první fázi vše vyndám na postel. Už při pohledu na ta pohoří prádla a oblečení mi prolétne hlavou myšlenka, že nedostatkem určitě netrpím. Není důvod k sentimentalitě a nezdravému lpění.

A teď pár rad, čím se řídím, zda daný kousek v šatníku ponechat, nebo jej vyřadit. Pokud je oblečení o dvě velikosti menší a já už se pár let přemlouvám, že do něj zhubnu, dávám ho z šatny pryč. Zamýšlím se i nad tím, jak často dané oblečení nosím. Snažím se držet pravidla, že pokud jsem danou věc neměla už přes rok na sobě, loučím se a přemisťuji do krabice „Vyřazené“. To se ovšem netýká oblečení do společnosti.

Co oblečení, které v nás vzbuzuje hezké vzpomínky?
Letní šaty, které jsem měla na prvním rande, svatební šaty, nebo kousky oblečení na památku po dětech… Navrhuji to vše ponechat. A vyhradit si malý box nebo pár ramínek na konci šatní tyče.

Bye bye aneb co v šatníku určitě nepotřebuji
Oprané, flekaté a vytahané oblečení, oblečení z nekvalitních materiálů (např. neprodyšného a často i toxického polyesteru). Je lepší trochu zainvestovat do dlouhodobě udržitelných a kvalitních materiálů. I o tom je zdravější vztah sama k sobě a dopřát si někdy trochu radosti.

Zdravá organizace šatníku není plýtvání
Pokud přemýšlíme, co s vyřazeným oblečením, možností je hned několik. Darovat oblečení v rámci rodiny nebo potřebným, nebo využít prodejní aplikace, pre-loved obchody, které jsou ve všech větších městech. Dostupné jsou i kontejnery na vyřazené oblečení a boty, které je nutné předem zabalit do igelitu. Skutečně poničené oblečení by mělo jít do koše.

V životě nepotřebujeme tolik věcí, důležitá je kvalita a dlouhodobost. Navíc zdravou očistou šatníku můžeme pomoci minimalizovat spotřebu oblečení a podpořit udržitelnost.

Krásné jaro 💚 ať do něj vstoupíte s větší lehkostí a radostí,

Vaše Katka